Kirker i Sorø

Sorø er beliggende i et dejligt område med skove og flere adskillige søer, hvoraf Sorø sø og Tuel sø er de 2 største. Den sydlige del af byen hedder Frederiksberg og den nordlige Pedersborg. Sorø husere også Region Sjællands regionsforvaltning.

Navnet stammer fra Sor Ø, da det oprindelige munkekloster lå på et landområde der var omkranset af sø og mose. Byen er i de ældste kilder benævnt som Sor. Andre mener at navnet er en afledning af det olddanske sør, som betyder “dynd”, men også kan betyde “dyndet ved søen”. Byens indbyggere kaldes soranere.
Til Sorø og omegn er der 3 kirker tilknyttet.

Sorø klosterkirke

Akademigrunden 4

Sorø Klosterkirke er en af Danmarks største middelalderkirker. Den er bygget i den sidste del af 1100 tallet, og er et af de første teglstens byggerier herhjemme.
Kirken som var en del af Maria klostret i Sorø, er Cistercienserne opført tilskyndet og støttet af Absalon og den øvrige Hvideslægt. I Klosterkirken ligger bl.a. Absalon, Christoffer II, Valdemar Atterdag, Oluf og Holberg begravet.

Væggene er prydet af den berømte skjoldefrise, som tæller over 100 våbenskjolde fra middelalderen. I øvrigt præges det indre af kirken det smukke inventar, hvor en stor del er udført i 1600-tallet i bruskbarok. Derudover har kirken et af Danmarks mest kendte orgler.

Pedersborg kirke

Kirkevænget 2

Pedersborg anlægget består af en halvkredsvold ved Pedersborg sø, samt en markant bakke, hvor den nuværende kirke er på toppen og resterne af en rundkirke, som omkring 1350 blev afløst af den nuværende kirke. Stedet har fået sit navn efter Peder Torstensens gård, resterne befinder sig under kirken og sandsynligvis som sten i dens mure. Kirken der adskiller sig fra andre middelalderlige landsbykirker, med sit forholdsvis brede skib og ved tårnets placering der er mod nord.

Vester Broby Kirke

Strandvejen 17A

Vester Broby Kirke som er opført i 1100 tallet, er indviet til Vor Frue (Jomfru Maria). Kirken er meget berømt for sine mange kalkmalerier, hvoraf nogle af dem er fra 1150-1175. Et af de mest interessante af kalkmalerierne skildrer syndefaldet. Hvor et andet af billederne på dramatisk måde viser fortællingen om de to brødrene Kain og Abel. Der er en gammel altertavle fra ca. 1635 og kor krucifiks fra 1300 som hænger i sideskibet.